Naar China, het land van de contrasten

Door Bart Limburg, reisfoto's studiereis China

Bekijk onze inspiratie en wij begroeten u graag in ons reisbureau TravelXL Bart Limburg, Lange Hezelstraat 41A in Nijmegen.

De voorstelling die ik van China had, werd bij aankomst in Shanghai volledig op z’n kop gezet. Een stad met wellicht meer wolkenkrabbers dan New York was niet het eerste dat in mij opgekomen was. Maar zo zie je maar weer, er is niets beter dan een bestemming gewoon zelf te bezoeken. De door TravelXL aangeboden studiereis brengt ons naar Shanghai, Xi-an en Beijing. In elk van deze steden verblijven wij een nacht of 3.

Shanghai is dus een miljoenenstad

Shanghai is dus een miljoenenstad, maar met een bevolking van een miljard mensen, zijn bijna alle Chinese steden van deze grote. Het land van de contrasten wordt al meteen de 1e dag duidelijk. Wij brengen midden in deze stad een bezoek aan een klein paleisje uit vervlogen tijden, met een prachtige tuin vol bonsai boompjes, een fantastische karpervijver en 50 meter verderop zit je lekker in Starbucks. Ook de Chinezen zelf reizen steeds meer en bezoeken de toeristische trekpleisters ook volop. De rondlopende gezinnen laten zich graag fotograferen maar doen het omgekeerd ook. Diverse malen werden wij gevraagd te poseren. Shanghai loopt niet over van de bezienswaardigheden. Naast het bovengenoemde paleis, vindt je er nog een Bhudistischklooster en breng je een bezoek aan de Bund: Het is een van de paradepaardjes van de stad en gelegen aan de oever van de Huangpu rivier. Bepalend is de reeks westerse gebouwen vrijwel alle gebouwd voor 1937 en symbool voor de Europese financiële en commerciële macht van destijds. Shanghai had de naam 'Parijs van het Oosten', de Bund was de 'Wall Street van het Oosten'. De term Bund is van Anglo-Indiase orsprong en betekent letterlijk 'modderige oever'. De Chinezen noemen het Waitan. Het verkeer in Shanghai is gigantisch, het is eigenlijk een onafgebroken stroom auto’s. Daar naast is er ook nog veel langzaam verkeer: brom-,fietsers, mensen met handkarren je kunt het zo gek niet bedenken. Je weg vinden in deze en andere steden in China is nog steeds een ramp. De bewegwijzering is uitsluitend in het chinees. Er is ook maar een heel klein percentage mensen dat een andere taal spreekt. Backpacken is dus een echt avontuur, maar geen echte aanrader.

Reizen per vliegtuig

Het reizen in China gaat veelal per vliegtuig. De luchthavens zijn modern en de luchtvaartmaatschappijen hebben ook moderne vliegtuigen. Eenmaal ter plaatse staan er ook weer moderne bussen klaar om je naar je hotel of bezienswaardigheid te brengen. Ook de hotels waren op 1 uitzondering na van zeer goede kwaliteit. Het ontbijt in de meeste hotels stelt helaas niet veel voor. Men heeft meestal maar 1 broodrooster om alle gasten van toast te voorzien, dat is dus even dringen of wachten geblazen. Natuurlijk serveert men ook chinees-ontbijt alleen trok ons dat niet echt, en slurpen is ook niet helemaal ons ding. Het middag en avond eten is veelal het zelfde. Vooraf vaak soep. Dan wordt de tafel gedekt met een draaibaar plateau waarop men tig verschillende soorten vlees,groeten,vis en rijst in kleine bakjes zet, zodat je zelf een keuze kunt maken wat je wilt eten. Helaas blijkt dat men ’s middags vaak het zelfde neer zet als ’s avonds dus daar moet je creatief mee omgaan.


Op naar Xi-An.

Xi-An heeft vanwege de vondst van het Terracotta leger een bijna magische klank. Het Terracottaleger is een benaming voor de 9099 terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het 'leger' bevindt zich tussen de berg Li en het hedendaagse Xi'an. Deze overblijfselen bij het graf van keizer Qin Shi Huangdi (221-214 v.Chr.) behoren tot het UNESCO-Werelderfgoed. De vindplaats is volledig overdekt en bestaat uit meerdere hallen. De uitgegraven legerfiguren stellen steeds weer andere legeronderdelen voor, zelfs paard en wagen zijn ooit begraven geworden. De tombe is waarschijnlijk al vrij snel na de ingebruikname geplunderd geworden. Toen heeft men de boel ook nog eens in de brand gestoken. Veel figuren zijn dus ook bedolven onder ingestorte plafonds of beschadigd door het vuur. Na opgraving bleek ook dat de kleur op de figuren in een mum van tijd verdween. Met nieuwe opgravingen wordt gewacht tot men een conserveringsprocedé heeft ontwikkeld. Hoe dan ook het blijft allemaal even indrukwekkend. Xi-An stad heeft naast het Terracottaleger ook nog een zeer indrukwekkende stadsmuur en citadel.

Op naar Beijing:

Beijing is net als Shanghai van enorme proporties, ook hier heeft men de meeste oude stadwijken( Hutongs) gesloopt. En wij Europeanen vinden die oude kruip door sluip door wijken nou net zo leuk, helaas dus. Het plein van de Hemelse Vrede. Wij zullen maar hopen dat het überhaupt niet op de hemels lijkt want de enorme drukte op dit plein doet je naar andere plaatsen verlangen. Nou moet ik het natuurlijk ook weer niet overdrijven. Aan dit enorme plein ligt het Mausoleum van Mao en de toegang tot de


Verbodenstad:

De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De Ming-dynastie duurde van 1368-1644, de Qing van 1644 tot 1911. De stad werd gebouwd en voltooid onder de Yongle-keizer, in 1422. Deze keizer maakte van Beijing weer de hoofdstad. Onder de Mongoolse Yuan-dynastie (1279-1368) was Beijing voor het eerst de Chinese hoofdstad geweest, onder de naam Dadu. Na de val van de Yuan-dynastie lag Beijing in puin. De Yongle keizer pakte de wederopbouw groots aan. Hij liet verschillende paleizen bouwen en zo verrees de Purperen Verboden Stad, zoals de volledige Chinese naam luidt. De kleur purper wordt vaak in verband gebracht met de keizer. In de volksmond wordt het paleiscomplex nu aangeduid als Gugong (keizerlijk Paleis). De meeste gebouwen die nu te zien zijn dateren uit de 18e eeuw. Je kunt er wel 2 dagen rondlopen en dan heb je nog niet alles gezien. Maar wij krijgen de snelle tour en bezoeken de verbodenstad in een halve dag. Daarna krijgen wij nog een tour naar één van de mooiste bezienswaardigheden van Beijing: het Zomerpaleis. Het Zomerpaleis ligt in het district Haidian, op ongeveer 15 kilometer van het centrum van Beijing.. Het is het grootste, goed onderhouden park van China, het is het prototype van een Chinese tuin en wordt als een van de meest bijzondere en belangrijke tuinen van de wereld gezien. In 1998 werd het Zomerpaleis geplaatst op de Wereld erfgoedlijst van Unesco.

Beijing is de handigste uitvalsplaats voor een bezoek aan de Chinese muur:

De Chinese Muur of Grote Muur

Een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingswal in het noorden van China. De 6.259 kilometer lange verdedigingswal, die in het Chinees Muur van 10.000 li (6440 kilometer) heet, moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren en strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Peking) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Sinkiang. De gehele verdedigingslinie, inclusief verdedigingsgroeven van 359 kilometer en 2.232 kilometer aan natuurlijke grenzen (rivieren, heuvels en bergen), heeft een lengte van 8.850 kilometer.

Na een rit van een uur of 2 komen wij dan ook aan bij een van de ( vele) toegangspoorten van de Muur. Wat een waanzinnig indrukwekkend bouwsel. De beklimming verloopt niet zonder slag of stoot, de treden zijn allemaal verschillend van afmeting en al behoorlijk uitgesleten en ook nog zeer steil.

Na een tijdje weet je niet meer of je nu moet stoppen of nog verder moet lopen voor een nog beter uitzicht of een nog mooiere foto. Maar de harde koude wind drijft ons uiteindelijk weer richting de behaaglijk warme bus. Natuurlijk nadat wij eerst een shirt gescoord hebben met de tekst ”I climbed the great wall”.

Wij sluiten de reis af met een feestelijk Pekingeend menu en een bezoek aan een echte discotheek, met karaoke!!!

Wat opviel was dat er al volop gehandeld wordt in souvenirs bij de diverse bezienswaardigheden. Ook ontbraken bedelaars niet in het straatbeeld.

Verder is China hard op weg om een modern (westers) land te worden, het is te hopen dat zij meer aandacht krijgen voor hun geschiedenis en het milieu.

Andere Bestemmingen

Share by: