volledige reisbeschrijving van de rondreis In de voetsporen van

Mandela

(deel 1 van uw onvergetelijke tijd in Zuid Afrika)

Dag 1

Aankomst op de luchthaven Johannesburg transfer naar

Hyde Park Villas.

 

Johannesburg (ook wel iGoli, 'City of Goldí genoemd) is een stad met ongeveer zes miljoen inwoners. Het ligt in de provincie Gauteng. De stad ziet er westers uit met in het centrum moderne wolkenkrabbers en grote winkelcentra, maar heeft tegelijkertijd ook criminaliteit, zoals elke grote stad. Het grote geweld is tegenwoordig niet meer aan de orde, toch is Johannesburg een stad waar u op uw hoede moet zijn. Vraag uw accommodatie voor advies wat betreft restaurants.

 

In de noordelijke buitenwijken van de stad vindt u de beste restaurants en winkels. Johannesburg heeft een prima klimaat. De zomers zijn heet. De meeste regen valt tussen oktober en april. De winters zijn aangenaam, overdag heerlijk warm maar het koelt ís avonds snel af. ís Nachts kan het koud worden. Toeristenbureaus vindt u op het vliegveld en in het centrum.

 

Bezienswaardigheden

Interessant is een rondleiding met gids door Soweto. Dit is een 'black townshipí ten zuidwesten van Johannesburg. Als u een museum wilt bezoeken, kunt u een gratis ëMuseums Map: Gautengí  krijgen waarin een overzicht staat van de 40 musea. De bekendste zijn: Apartheids Museum, Museum Africa (evolutie van Johannesburg), SA Breweries Museum (Afrikaanse bierbrouwerij), SA Museum of Military History (Oorlogsmuseum) en nog vele andere. Markten zijn er bijna dagelijks (Flea Market World, maandag gesloten) en op zaterdag (Market Square). Tevens zijn er grote winkelcentra waarvan de Rosebank Mall en iets verder weg die in Randburg en Sandton de grootste verscheidenheid bieden. In het Market Theatre vindt u winkels, bars, theaters en jazzmuziek. Ook Gold Reef City is absoluut een bezoekje waard. Deze nagemaakte pioniersvestiging ligt aan de zuidkant van de stad Johannesburg.

Johannesburg & Soweto Half Day City Tour (5 Hours)

Ten zuidwesten van Johannesburg is Soweto, 's werelds meest beroemde township en belangrijk monument voor de apartheid. Zoals elk uitgestrekt, zelfvoorzienend woongebied voor miljoenen, worstelt ook Soweto met de democratische verandering, maar de bezieling weerklinkt in een overvloed aan shebeens. De focus tijdens deze tour is speciaal op projecten voor de gemeenschap en duurzaam toerisme. Deze Soweto Fair Tour is inclusief: Nelson Mandela en Hector Pietersen Musea, een bezoek aan Handiworx of de Soweto Green plus een kijk op het Baragwaneth ziekenhuis en een informele nederzetting. Ook inbegrepen is een fietstocht van Phomolong & een bezoek aan een dagopvang (ook mogelijk zonder de fietstocht) behalve op vakantiedagen

 

De start van de rondleiding is bij uw accommodatie in Johannesburg (inclusief) of Pretoria (Exclusief) waar u wordt opgehaald door een van onze gidsen. We rijden door Houghton waar het huis van Mandela was. We vervolgen de weg via Munro Drive naar een uitkijkpost in de noordelijke voorsteden. Na een korte stop gaan we naar Parktown destijds het gebied van de Randlords met huizen in Victoriaanse stijl.

 

Hillbrow is de volgende stop, een voorbeeld van de Afrikaanse Renaissance. We bezoeken Constitution Hill. Vervolgens gaan we langs het Park station en maken naar verkiezing een stop bij de Johannesburgse Kunst Galerij of het Drill House. Daarna komt de Top of Africa, vanwaar we lopen naar het Gandhi Plein  en het gebied waar de meeste mijnmaatschappijen te vinden In Newtown brengen we een bezoek aan het Museum Africa en gebruiken we de lunch. Via de Mandela brug en Braamfontein verlaten we de stad.

 

Na de lunch beginnen we bij Soccer City waar de finale van de Worldcup 2010 werd gespeeld, en daarna gaan we naar de goudkust van Soweto. Als grote tegenstelling zien we ook een woonkazerne waar tijdens de Apartheid de contractarbeiders woonden en we kunnen een blik werpen op Baragwanath Hospitaal en de vele taxis die daar zijn. Dan een bezoek aan een onofficiÎle nederzetting. Daarna gaan we naar Walter Sisulu Square of Dedication, waar in 1955 de Freedom Charter werd aangenomen en waar nu het nieuwe Freedom Square Hotel (4 sterren) in aanbouw is.

 

De Regina Mundi kerk markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van Soweto. Dan een bezoek aan de kinderen van  Othandweni en een school voordat we een wandeling maken door Vilakazi Street waar twee Nobelprijs winnaars gewoond hebben. Eten en drinken in een Shebeen is het volgende programma punt. U kunt in Soweto overnachten of terugkeren naar uw hotel.

 

Dag 2

Johannesburg;

Apartheid Museum Tour (3 Hours)

Het Apartheid Museum ligt aan de zuidkant van Johannesburg.  Hier kunt u de ëwareí geschiedenis van Zuid Afrika  leren kennen. Het illustreert de opkomst en de ondergang van het apartheids regime dat in 1948 begon en in 1994 met vrije democratische verkiezingen voor iedereen eindigde. In het museum zijn film montages, fotoís, tekstpanelen en voorwerpen die de gebeurtenissen en de menselijke kant van het gebeuren  laten zien. alles maakte deel uit van deze epische tijd, die bekend staat als ëapartheidí.

 

Er zijn 22 individuele tentoonstellingen waarbij bezoekers een dramatische en emotionele reis maken. Zij vertellen het verhaal van het door de staat gehanteerde systeem, gebaseerd op rassendiscriminatie. Een bezoek aan het Apartheidís Museum is een ontroerende ervaring. Het is een baken van hoop, die de wereld laat zien hoe Zuid Afrika met het verleden afrekent en naar een toekomst werkt voor alle inwoners van dit fantastisch land.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 10:00 - 17:00 uur geopend, behalve maandagen, Goede vrijdag en eerste kerstdag.

Adres: North Parkway and Gold Reef Road, Ormonde, Johannesburg

Tel: +27 11 309 4700

Fax: +27 11 309 4726

Savanna Private

Game Reserve

Dag 3

Savanna Private Game Reserve

Sabi Sands

Luxury Suite Full Board Incl. 2 Game Drives & 1 Game Walk per day

Fly from Johannesburg OR Tambo International Airport to Nelspruit Kruger Mpumalanga International Airport (AAA Travel can make these arrangements for clients)

 

Collect car at Kruger Mpumalanga International Airport

Self-drive from Kruger Mpumalanga International Airport to Savanna Private Game Reserve ± 95 km

Het Sabi Sand Reserve werd opgericht in 1950 en bestaat uit vele private game boerderijen met een oppervlakte van 56.000 ha. Sabi Sand biedt een spectaculaire Afrikaanse safari ervaring. The Sand en de Sabi rivieren levering het broodnodige water aan het gebied. Het reservaat is ook gelegen op een dolerite dijk, de bodems zijn rijk aan voeding. Er zijn meer dan 30 verschillende lodges in Sabi Sand, waarvan vele zijn gelegen in de zuidelijke regio Kruger.

Savanna is een uniek prive wild reservaat, gelegen in het wereldberoemde Sabi Sand Game Reserve. Het is een combinatie van diverse Afrikaans wild en cultuur. De vier Luxury Suites, die tot 8 personen huisvesten, zijn van gelijke kwaliteit, maar hebben geen prive zwembad en dubbele douche. De drie “top of the range” Executive Suites, die 6 personen huisvesten, hebben hun eigen zwembad, lounge area, airconditioning, mini bar, kleine tuin, en suite badkamers met dubbele wastafel, afgeschermd toilet, een unieke dubbele douche en een prachtig Victoriaans bad. Pure katoen beddengoed met handbewerkt Afrikaans design en top kwaliteit bedden zijn standaard in deze kamers. De prachtige inrichting en luxe zorgen ervoor dat dit de meest luxueuze tenten in Afrika zijn.

U kunt gebruik maken van de vele faciliteiten zoals de diner kamer, lounge, bar en houten dek, allen met prachtig uitzicht op de waterplek die veel wild aantrekt! Full English Breakfast en lunch word geserveerd op de openlucht veranda en het diner of in de boma of in een unieke South African Railways wagon, gebouwd in 1914. Safari’s worden begeleid door professionele en zeer geschikte rangers en trackers, die alles van het gebied af weten! De drie Landrovers, die speciaal voor uw comfort zijn aangepast, geven u het ultieme safari gevoel! In de namiddag kunt u een safari maken en genieten van de zonsondergang, de rust en de sfeer van de Afrikaanse bush!

Tussen de vele avonturen in kunt u relaxen aan het zwembad, of rondneuzen in de Curio winkel. Voor de liefhebber worden er ook wandel safari’s georganiseerd, zodat u de schoonheid van de Afrikaanse flora en fauna nog beter kunt bezichtigen. Ontbijt en diner in de bush kan geregeld worden op aanvraag en ook een culturele excursie naar het dorpje van Shangaan kan geregeld worden door de lodge.

Ezulwini Valley

Dag 6

Reilly's Rock Hilltop Lodge Ezulwini

Main House/Garden Cottage En-suite Dinner, Bed & Breakfast

 

Self-drive from Sabi Sands to Ezulwini Valley, Swaziland ± 315 km

Lobamba is het hart van de koninklijke Ezulwinivallei, waar monumenten, musea, cultuur en handwerken te vinden zijn.  Koning Mswati III woont op een groot landgoed in deze vallei en regeert samen met zijn moeder, Koningin Moeder of Ndlovukazi (Vrouwtjes Olifant). Elk jaar in augustus krijgt de koning de kans om een vrouw te kiezen voor zijn steeds toenemend aantal echtgenotes tijdens de traditionele Umhlanga (Riet) Dans. Alle jonge maagden dansen dan voor de Vrouwtjes Olifant en de koning kiest uit deze dames wie zijn volgende echtgenote zal zijn – zij kan deze eer dan niet naast zich neerleggen!  De vorige koning, de geliefde Koning Sobhuze II, was de langst regerende koning ter wereld.

Er wordt gezegd dat hij meer dan 500 kinderen heeft verwekt gedurende zijn 65-jarig bewind. De meeste tophotels liggen in de vallei.

 

Er zijn veel activiteiten mogelijk, zoals golfen op een 18-hole kampioens golfcourse, paardrijden of wandelen.

Of misschien heeft het nachtleven van de moderne casino’s meer aantrekkingskracht. Een heel ander karakter heeft een  cultureel bezoek aan een traditioneel bijenkorf huttendorp. De schitterende Swazi handwerken zullen ongetwijfeld een plek vinden in de koffer!

De marktkraampjes zijn volgepropt met hoge giraffen en andere houten beeldhouwwerken. De meest aansprekende souvenirs zijn de felgekleurde handgemaakte mandjes met hun zigzag patronen in groen, paars, geel en rood.

Gelegen aan de Nyonyane berg (Execution Rock), met prachtige uitzichten over de met wild bewoonde Mlilwane vlaktes, en de Ezulwini Vallei, ligt Reilly’s Rock op een bijna hemelse plek. In de tuinen kunt u heerlijk tot rust komen terwijl u geniet van de geluiden uit de bush.

 KwaZulu Natal

Dag 8

Ghost Mountain Inn Mkuze

Superior Room Bed & Breakfast

Self-drive from Mlilwane to Mkuze ± 265 km

Mkuze Private Game Reserve wordt sinds 1912 beschermd en is, omdat er veel verschillende ecosystemen zijn (steppe, moeras, bos en rivier),  een bezoek meer dan waard. Er is een grote verscheidenheid aan watervogels zoals visarenden, pelikanen, reigers en wilde ganzen. Ook wild, waaronder gnoes (‘wildebeest’), neushoorns (wit en zwart), nijlpaarden en krokodillen zijn hier te zien Er zijn verschillende begeleide wandelingen en game drives mogelijk.  Bij de receptie kunt u hiernaar informeren. Maar het is uiteraard ook mogelijk op eigen gelegenheid het park te verkennen en langs de verschillende drinkplaatsen rijden om het wild te zien. Een interessante wetenswaardigheid van het park is de begraafplaats van een van de stamhoofden van de Kwajobes die al enkele honderden jaren in dit gebied leven. Hoewel alleen personen die behoren tot deze stam hun voorvaderen kunnen bezoeken, kunt u wel een bezoek brengen aan het culturele dorpje. Dit geeft een goede indruk van de manier van leven en de traditionele ambachten van deze noordelijke Zulu-stam.

Aan de voet van de legendarische ‘Ghost Mountain’ in Mkhuze in noordelijk KwaZulu Natal ligt de Ghost Mountain Inn. Hier wordt een grote verscheidenheid in excursies aangeboden onder leiding van enthousiaste en  ervaren gidsen, zoals game drives, boottochten, vogel spotten, vissen op tijgervis en culturele tochten naar een Zulu dorp.

In de 5 akkers tuin vindt u niet alleen veel inheemse planten maar ook nog een zwembad, tennisbanen, een spa en een vogelaar hut.

 

Op korte rijafstand vindt u de volgende wild – en kust parken van Maputaland en de Olifantkust: Het Mkuze Wildpark met haar verscheidenheid aan natuur en vermaarde vogel spotten (meer dan 450 soorten);

 

Het Hluhluwe – Imfolozi wildpark met de ‘Big Five’; Lake Jozini voor het vissen op tijgervis en erna een drankje op de boot; Het St. Lucia Lake werelderfgoed gebied voor nijlpaard en krokodil tochten, Cape Vidal voor walvis spotten (in het seizoen); Het Tembe Olifanten Park (hier vindt u de laatste echte wilde olifanten in Zuid Afrika);

 

Het Ndumu Wild Reservaat – een vogel paradijs; en niet te vergeten Kosi Bay, met haar prachtige natuur en traditionele vis methodes en het Sodwana Reservaat voor diepzee duiken, kite surfing, paardrijden, vissen en ongerepte stranden.

Dag 9

Ghost Mountain Inn Mkuze

Jozini Boat Cruise 3-4 hours

Lake Jozini ligt aan de voet van de Lebombo Mountains en is een van de grootste dammen van Zuid-Afrika. Er zijn een aantal prachtige kloven met een grote verscheidenheid aan vogels. Aan de westelijke kant van de dam  vindt u olifanten, neushoorns, nijlpaarden en krokodillen. De 13 soorten vis gevonden in de dam zijn onder andere tilapia, meerval, modder vis, karper en de gewilde tijger vis.

 

Mkuze heeft een verbazingwekkende verscheidenheid aan omgevingen, variërend van de oostelijke hellingen van de Lebombo Mountains naar stukken van rollend acacia savanne, moerassen, bossen en rivieren. Wildlife omvat een zwart-witte neushoorn, olifant, giraf, luipaard, cheetah, buffels en antilopen. Van de vogels zijn er  420 soorten geregistreerd.

Lees meer over deze reis in deel 2

Zo als u op onze site kunt zien, met auto, vliegtuig, cruise- of expeditieschip.

U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het bij ons.

 

 

Lange Hezelstraat 32    6511CK Nijmegen Nederland

+31 (0)24 329 52 02

www.reisburobartlimburg.nl   email: nijmegen@travelxl.nl

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur

 Zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Bank: Rabobank NL08RABO0112774342 - BTW No:811394748B01

KvK 11050279 - ANVR 2395 - SGR  2819

privacy statement

volledige reisbeschrijving van de rondreis

In de voetsporen van

Mandela

uw onvergetelijke tijd in Zuid Afrika